O nama

Žene u Srbiji čine 51,3 odsto populacije, u proseku se udaju sa 27 godina, žive dve godine duže od muškaraca, dominiraju u većini oblasti, ali ne možemo biti zadovoljni njihovim zdravstvenim statusom. Prosečan uzrast za rađanje prvog deteta je 27 godina, a trenutna prosečna starost žena u Srbiji je 41 godina.

To ukazuje da spadamo u starije nacije u Evropi, a imamo i dalje veoma visoku stopu abortusa. U porastu je i broj maloletničkih trudnoća, gde se procenjuje da od 1000 devojaka od 15-19 gdoina, njih 50 se odluči za abortus. Skoro 50 odsto neželjenih trudnoća u uzrastu adolescencije se dogodi u prvih šest meseci seksualne aktivnosti, pri čemu školski obrazovni sistem ne sadrži edukaciju o reproduktivnom zdravlju, kao ni seksualno obrazovanje.

Ubica broj jedan žena u Srbiji su cerebro-kardiovaskularne bolesti, a u porastu su maligne bolesti, prvenstveno karcinom pluća, debelog creva, grlića materice i dojke. Svakog minuta jedna žena u svetu umre od kardiovaskularnih bolesti, a najzastupljenija je među ženama (1 od 3  smrtna slučaja kod žena). U Srbiji je 30.060 žеnа umrlo u Srbiji od KVB u 2011. Žеnе su čеšćе (59%) u оdnоsu nа mušкаrcе (49%) umirаlе оd оvе grupе bоlеsti, pоsmаtrајući svе uzrоке umirаnjа. Srbija je 3. u Evropi po smrtnosti zbog bolesti srca.

Centar za unapređenje zdravlja žena je udruženje građana osnovano u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima objavljenog u Službenom glasniku Republike Srbije br 51/2009 i 99/2011.

Ciljevi NVO Centar za unapređenje zdravlja žena: Opšti cilj osnivanja udruženja je informisanje, podizanje svesti i edukacija žena o načinima za očuvanje i unapređenje njihovog zdravlja. Pojedinačni, nefinansijski ciljevi su:
1. Informisanje, podizanje svesti i edukacija žena o načinima za očuvanje i unapređenje njihovog zdravlja;
1. Povezivanje sa organizacijama koje se bave sličnim projektima u cilju saradnje i
2. Razvijanje svesti o važnosti zdravlja i prevenciji raznih bolesti.